gotu-jemy

Sałatka z pieczonych buraczków

Surówka świetnie dopasuje się do obiadu, na którym królują pieczone lub duszone mięsa.



Potrzebne składniki

  • Buraki - 3 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 gram
  • majonez - 8 gram
  • Jogurt naturalny - 16 gram
  • sól - 1 gram
  • Pieprz - 1 gram
Propozycja podania Sałatka z pieczonych buraczków

Przygotowanie

  • Buraki - 3 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 gram
  • majonez - 1 łyżka
  • Jogurt naturalny - 2 łyżka
  • sól - 1 gram
  • Pieprz - 1 gram

Buraki myjemy, osuszamy i każdego zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około godzinę,warto piec je w czasie pieczenia mięsa lub ciasta. Upieczone i ostudzone kroimy w kosteczkę, mieszamy z majonezem i jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.