Saszłyki z kurczaka i warzyw

Saszłyki są zaraz po kiełbasie i kaszance podstawowym daniem z grilla.

  • Autor: dawidp
  • Liczba porcji: 12 person
  • Cena: około 15 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 40 min
  • Trudność:
autor: dawidp

Składniki

  • Pierś z kurczaka - 600 gram
  • Papryka czerwona - 1 sztuka
  • Papryka żółta - 1 sztuka
  • Cukinia (Kabaczek) - 2 sztuka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżka
  • Cebula szalotka - 200 gram
  • Jogurt naturalny - 300 gram
  • czosnek - 10 gram
  • Cytryna - 1 sztuka
  • świeży tymianek - 10 gram
  • sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz - 1 łyżeczka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 113 kcal


Składniki

Przygotowanie

Pokrój mięso na małe kawałki i wrzuć do marynaty. Pokrój cukinię w paski, paprykę na kawałki. Szalotki obierz i zostaw w całości i wszystko wymieszaj z oliwą.

Po jakiś 2 godzinach wyciągnij mięso z marynaty i nabijaj na patyczek na zmianę z papryką, cebulą i cukinią.

Piecz saszłyki przez jakieś 15/20 minut

Składniki

Marynata do mięsa

Wymieszaj w misce jogurt, utarte 2 ząbki czosnku, zetrzyj całą skórkę z cytry i wlej łyżeczkę soku z cytryny oraz posiekanych kilka gałązek tymianku. Dopraw solą i pieprzem

Zdjęcia