gotu-jemy

Saszłyki z kurczaka i warzyw

Saszłyki są zaraz po kiełbasie i kaszance podstawowym daniem z grilla.



Potrzebne składniki

  • Pierś z kurczaka - 600 gram
  • Papryka czerwona - 1 sztuka
  • Papryka żółta - 1 sztuka
  • Cukinia (Kabaczek) - 2 sztuka
  • oliwa z oliwek - 0.016 litr
  • Cebula szalotka - 200 gram
  • Jogurt naturalny - 300 gram
  • czosnek - 10 gram
  • Cytryna - 1 sztuka
  • świeży tymianek - 10 gram
  • sól - 5 gram
  • Pieprz - 5 gram
Propozycja podania Saszłyki z kurczaka i warzyw

Przygotowanie

  • Pierś z kurczaka - 600 gram
  • Papryka czerwona - 1 sztuka
  • Papryka żółta - 1 sztuka
  • Cukinia (Kabaczek) - 2 sztuka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżka
  • Cebula szalotka - 200 gram

Pokrój mięso na małe kawałki i wrzuć do marynaty. Pokrój cukinię w paski, paprykę na kawałki. Szalotki obierz i zostaw w całości i wszystko wymieszaj z oliwą.

Po jakiś 2 godzinach wyciągnij mięso z marynaty i nabijaj na patyczek na zmianę z papryką, cebulą i cukinią.

Piecz saszłyki przez jakieś 15/20 minut

Marynata do mięsa

  • Jogurt naturalny - 300 gram
  • czosnek - 10 gram
  • Cytryna - 1 sztuka
  • świeży tymianek - 10 gram
  • sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz - 1 łyżeczka

Wymieszaj w misce jogurt, utarte 2 ząbki czosnku, zetrzyj całą skórkę z cytry i wlej łyżeczkę soku z cytryny oraz posiekanych kilka gałązek tymianku. Dopraw solą i pieprzem