Saszłyki z kurczaka i warzyw
Saszłyki są zaraz po kiełbasie i kaszance podstawowym daniem z grilla.
Potrzebne składniki
- Pierś z kurczaka - 600 gram
- Papryka czerwona - 1 sztuka
- Papryka żółta - 1 sztuka
- Cukinia (Kabaczek) - 2 sztuka
- oliwa z oliwek - 0.016 litr
- Cebula szalotka - 200 gram
- Jogurt naturalny - 300 gram
- czosnek - 10 gram
- Cytryna - 1 sztuka
- świeży tymianek - 10 gram
- sól - 5 gram
- Pieprz - 5 gram

Przygotowanie
- Pierś z kurczaka - 600 gram
- Papryka czerwona - 1 sztuka
- Papryka żółta - 1 sztuka
- Cukinia (Kabaczek) - 2 sztuka
- oliwa z oliwek - 2 łyżka
- Cebula szalotka - 200 gram
Pokrój mięso na małe kawałki i wrzuć do marynaty. Pokrój cukinię w paski, paprykę na kawałki. Szalotki obierz i zostaw w całości i wszystko wymieszaj z oliwą.
Po jakiś 2 godzinach wyciągnij mięso z marynaty i nabijaj na patyczek na zmianę z papryką, cebulą i cukinią.
Piecz saszłyki przez jakieś 15/20 minut
Marynata do mięsa
- Jogurt naturalny - 300 gram
- czosnek - 10 gram
- Cytryna - 1 sztuka
- świeży tymianek - 10 gram
- sól - 1 łyżeczka
- Pieprz - 1 łyżeczka
Wymieszaj w misce jogurt, utarte 2 ząbki czosnku, zetrzyj całą skórkę z cytry i wlej łyżeczkę soku z cytryny oraz posiekanych kilka gałązek tymianku. Dopraw solą i pieprzem

Polub nas
Facebook
Jeśli chcesz być na bieżąco, polub nasz fanpage. Dzięki temu jako pierwszy/(a)
dowiesz się o najlepszych i najnowszych przepisach i najnowszych artykułach.
Polub nas!