Sernik z delicjami

Przepyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się podczas rodzinnego spotkania. Pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.

  • Autor: Nat
  • Liczba porcji: 20 person
  • Cena: około 35 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 60 min
  • Trudność:

Składniki

  • Jaja - 5 sztuka
  • Cukier biały - 460 gram
  • Mąka - 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kakao - 2 łyżka
  • mielony twaróg sernikowy Piątnica - 1 kilogram
  • cukier wanilinowy - 1 sztuka
  • śmietana 30 % - 500 gram
  • śmietana 18% - 4 łyżka
  • dżem morelowo-brzoskwiniowy - 200 gram
  • Delicje - 300 gram
  • polewa czekoladowa - 100 gram
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 298.4 kcal

Akcesoria

piekarnik blaszka do pieczenia papier do pieczenia mikser miska łyżka

Do wykonania przepisu potrzebujesz:

piekarnik
Najtańszy: AMICA IN AMMB44E1GCM - Piekarnik kompaktowy z funkcją mikrofali
już od:
1675
ZOBACZ
blaszka do pieczenia
Najtańszy: BERGHOFF Blaszka okręgła do pieczenia ciasta 28,5 cm 4490136
już od:
14.9
ZOBACZ
papier do pieczenia
Najtańszy: Stella pack Papier do pieczenia 10 ark.
już od:
1.83
ZOBACZ
mikser
Najtańszy: MPM Mikser z misą obrotową 2,5L Małgosia HM-936
już od:
113.93
ZOBACZ
miska
Najtańszy: sagad Miska plastikowa MAŁA MIX KOLORÓW 0,4 l
już od:
2.99
ZOBACZ
łyżka
Najtańszy: Amefa 1570 bologna łyżka stołowa
już od:
2.76
ZOBACZ

Cena razem: 1811.41


Składniki

Biszkopt

  1. Białka ubić z 80 g cukru na sztywną pianę. Można dodać szczyptę soli aby łatwiej było ubić białka.
  2. Żółtka ubić z 80g cukru.
  3. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i wymieszać.
  4. Dodać białka i delikatnie wymieszać.
  5. Ciasto wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
  6. Piec 20 min w 180 stopniach C.
Składniki

Masa serowa

  1. Ser, cukier i cukier wanilinowy - zmiksować.
  2. Biszkopt posmarować dżemem.
  3. Kremówkę ubić, dodać do masy serowej.
  4. Żelatynę rozpuścić w 50 ml wody. Wymieszać z masą.
  5. Na biszkopcie ułożyć warstwami: część masy, delicje i znów masę.
  6. Polać polewą czekoladową (polecam przygotowaną samodzielnie, ale kupna też się sprawdzi) i schłodzić.

Wartość energetyczna porcji to około 298.4 kcal

Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.

Kategorie przepisu
Ciasta i desery Deser