Serowa zapiekanka z szynką

To jedno z moich ulubionych dań - w zimowe dni nie ma nic lepszego od zapiekanki z makaronem, szynką i serem. Jest super-prosta i tania, a cała rodzina z pewnością się nią zachwyci.

  • Autor: dawidp
  • Liczba porcji: 6 person
  • Cena: około 20 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 45 min
  • Trudność:
autor: dawidp

Składniki

  • makaron penne - 250 gram
  • szynka wieprzowa - 200 gram
  • pieczarki - 150 gram
  • Cebula - 1 sztuka
  • ser żółty - 500 gram
  • ser Gouda - 1 sztuka
  • masło - 2 łyżka
  • śmietana 30 % - 1 szklanka
  • woda - 1 szklanka
  • Mąka - 2 łyżka
  • sól - 1 gram
  • Pieprz - 1 gram
  • Natka pietruszki - 2 sztuka
  • Kostka rosołowa Rosół z kury - 1 sztuka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 417.33333333333 kcal

Akcesoria

naczynie żaroodporne nóż kuchenny garnek deska do krojenia

Do wykonania przepisu potrzebujesz:

naczynie żaroodporne
Najtańszy: Royalty Line Ceramiczne Naczynie Żaroodporne Do Zapiekania 15,5X19Cm 06006
już od:
19.9
ZOBACZ
nóż kuchenny
Najtańszy: victorinox Nóż kuchenny Paring Black (6.7403)
już od:
12.99
ZOBACZ
garnek
Najtańszy: Silesia Garnek Prosty 1,65L Pastel Żółty (205002910)
już od:
18.33
ZOBACZ
deska do krojenia
Najtańszy: Banquet Plastikowa Deska Do Krojenia Culinaria Plastia Colore 12Sy338Cpc
już od:
7.55
ZOBACZ

Cena razem: 58.77


Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedzić i odstawić na bok
  2. Rozgrzać piekarnik do 220 °C
  3. Pokroić szynkę w drobną kostkę, pieczarki w paski i cebulę w kostkę.
  4. Roztopić w dużym garnku masło, podsmażyć szynkę i dodać pieczarki i znowu podsmażyć całość. Pamiętaj, że szynka nie może być spalona,a podsmażona. Na koniec należy dodać cebulę i znowu podsmażyć całość.
  5. Przyprawić solą i pieprzem do smaku
  6. Do garnka dodać makaron, wymieszać dokładnie i zdjąć z ognia.
  7. Wyłożyć do miski żaroodpornej.
  8. Zalać sosem
  9. Posypać zwykłym żółtym startym serem
  10. Zapiekać około 15 minut w piekarniku
  11. Na koniec pieczenia rozłożyć ser gouda i trzymać w piekarniku, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni


Składniki

Przygotowanie sosu

  1. Rozpuścić kostkę rosołową wg instrukcji na opakowaniu
  2. Dodać śmietany
  3. Dodać stopniowo startego sera
  4. Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki
  5. Przyprawić solą i pieprzem


W razie potrzeby należy mąkę i wodę wymieszać w osobnym naczyniu i zagęszczać sos. Przy dodawaniu sera pamiętaj, aby robić to stopniowo. W przeciwnym wypadku zamiast sos zgęstnieć będzie miał w sobie brzydkiego "glutka".

Składniki

Propozycja podania

Najlepiej danie podać w głebokim talerzu i przyozdobić listkami z natki pietruszki.

Wartość energetyczna porcji to około 417.33333333333 kcal

Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.