Serowe rogaliki

Przepyszne rogaliki, które wybornie smakują same lub z ulubioną konfiturą. Szybkie (jak na ten deser) przygotowanie i bardzo smaczny smak są głównymi powodami ich częstej obecności na moim stole ;)

  • Autor: Nat
  • Liczba porcji: 12 person
  • Cena: około 20 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 60 min
  • Trudność:

Składniki

  • Jajko kurze - 2 sztuka
  • Cukier biały - 200 gram
  • Proszek do pieczenia - 30 gram
  • cukier wanilinowy - 15 gram
  • Olej roślinny - 1 szklanka
  • ser twarogowy - 500 gram
  • Mąka - 800 gram
  • sól - 5 gram
  • niskosłodzona konfitura z truskawek - 100 gram
  • gorąca woda - 3 łyżka
  • cukier puder - 100 gram
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 292.91666666667 kcal

Akcesoria

piekarnik papier do pieczenia miska stolnica wałek do ciasta

Do wykonania przepisu potrzebujesz:

piekarnik
Najtańszy: AMICA IN AMMB44E1GCM - Piekarnik kompaktowy z funkcją mikrofali
już od:
1675
ZOBACZ
papier do pieczenia
Najtańszy: Stella pack Papier do pieczenia 10 ark.
już od:
1.83
ZOBACZ
miska
Najtańszy: sagad Miska plastikowa MAŁA MIX KOLORÓW 0,4 l
już od:
2.99
ZOBACZ
stolnica
Najtańszy: Banquet Silikonowa Stolnica / Mata 60X50 Cm Culinaria Zielona 3124002G
już od:
46.5
ZOBACZ
wałek do ciasta
Najtańszy: Garneczki Drewniany wałek do ciasta IzA 228
już od:
7.99
ZOBACZ

Cena razem: 1734.31


Składniki

Przygotowanie rogalików

  1. Jeśli twaróg jest w całości, należy go zmielić - wystarczy jeden raz. Jeśli nie ma takiej możliwości, można go dokładnie rozgnieść widelcem.
  2. Do dużej miski dodać wszystkie składniki. Wymieszać i zagnieść na jednolite ciasto.
  3. Ciasto podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na kształt dużego koła.
  4. Każde koło pokroić na 12 trójkątów (najpierw na cztery części, następnie każdą ćwiartkę jeszcze na trzy części).
  5. Na każdy trójkąt nałożyć niewielką ilość ulubionej konfitury - ja dodawałam niecałą łyżeczkę. Następnie rozsmarować. Zawinąć trójkąty w rogale (zawijamy od szerokiego końca do wąskiego). Część rogalików przygotowałam bez nadzienia i były pyszne - idealnie się nadają na wycieczki czy letnie wyprawy nad jezioro.
  6. Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni C.
  7. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Przygotowane rogaliki ułożyć na blaszce.
  9. Piec przez 20-25 minut.


Składniki

Lukier

Lukier przygotować po wystygnięciu rogalików! Do lukru można dodać 2 krople ulubionego aromatu do ciast.

  1. Gorącą wodę wlać do miseczki. Dodawać cukier puder i dokładnie wymieszać. Ilość cukru pudru zależy od jego wilgotności oraz od tego, jaki lukier chcemy uzyskać.
  2. Lukier rozprowadzić po rogaliku - można polać lub użyć silikonowego pędzelka.
  3. Zostawić do wyschnięcia


Wartość energetyczna porcji to około 292.91666666667 kcal

Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.

Kategorie przepisu
Ciasta i desery Deser

Zdjęcia