gotu-jemy

Smażona wątrobka drobiowa

Tania, smaczna i prosta w wykonaniu propozycja na obiad. Należy pamietać, że aby wątróbka była soczysta solimy ją na końcu.



Potrzebne składniki

  • Wątróbka drobiowa - 500 gram
  • Cebula - 3 sztuka
  • sól - 1 gram
  • Pieprz - 1 gram
  • Mąka - 250 gram
  • śmietana 18% - 16 gram
Propozycja podania Smażona wątrobka drobiowa

Przygotowanie

  • Wątróbka drobiowa - 500 gram
  • Cebula - 3 sztuka
  • sól - 1 gram
  • Pieprz - 1 gram
  • Mąka - 1 szklanka
  • śmietana 18% - 2 łyżka

Wątróbki myjemy, bardzo ważne dobrze osuszamy ręcznikiem papierowym wtedy nie będą strzelać podczas smażenia. Obtaczamy każdą w mące. Następnie układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Cebulę kroimy w piórka dodajemy do obsmażonej wątróbki i dusimy około 5 minut od przykryciem, mieszając od czasu do czasu by nie przypaliła się cebula. Gdy cebula będzie złota i miękka doprawiamy całość pieprzem i solą, mieszamy i na koniec dodajemy śmietankę.Uważamy by się nie zważyła, więc robimy to stopniowo, energicznie mieszając. Podajemy ciepłe z ziemniakami lub pieczywem.