Smażona wątrobka drobiowa

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 10 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 30 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • Wątróbka drobiowa - 500 gram
  • Cebula - 3 sztuka
  • sól - 1 gram
  • Pieprz - 1 gram
  • Mąka - 1 szklanka
  • śmietana 18% - 2 łyżka
Wartość energetyczna porcji:

ok 236.75 kcal

Przygotowanie

Wątróbki myjemy, bardzo ważne dobrze osuszamy ręcznikiem papierowym wtedy nie będą strzelać podczas smażenia. Obtaczamy każdą w mące. Następnie układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Cebulę kroimy w piórka dodajemy do obsmażonej wątróbki i dusimy około 5 minut od przykryciem, mieszając od czasu do czasu by nie przypaliła się cebula. Gdy cebula będzie złota i miękka doprawiamy całość pieprzem i solą, mieszamy i na koniec dodajemy śmietankę.Uważamy by się nie zważyła, więc robimy to stopniowo, energicznie mieszając. Podajemy ciepłe z ziemniakami lub pieczywem.