Smażona wątrobka drobiowa
Tania, smaczna i prosta w wykonaniu propozycja na obiad. Należy pamietać, że aby wątróbka była soczysta solimy ją na końcu.
Potrzebne składniki
- Wątróbka drobiowa - 500 gram
- Cebula - 3 sztuka
- sól - 1 gram
- Pieprz - 1 gram
- Mąka - 250 gram
- śmietana 18% - 16 gram

Przygotowanie
- Wątróbka drobiowa - 500 gram
- Cebula - 3 sztuka
- sól - 1 gram
- Pieprz - 1 gram
- Mąka - 1 szklanka
- śmietana 18% - 2 łyżka
Wątróbki myjemy, bardzo ważne dobrze osuszamy ręcznikiem papierowym wtedy nie będą strzelać podczas smażenia. Obtaczamy każdą w mące. Następnie układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Cebulę kroimy w piórka dodajemy do obsmażonej wątróbki i dusimy około 5 minut od przykryciem, mieszając od czasu do czasu by nie przypaliła się cebula. Gdy cebula będzie złota i miękka doprawiamy całość pieprzem i solą, mieszamy i na koniec dodajemy śmietankę.Uważamy by się nie zważyła, więc robimy to stopniowo, energicznie mieszając. Podajemy ciepłe z ziemniakami lub pieczywem.
