Stek to kawałek mięsa krojonego w poprze k włókien mięśniowych. Wyróżniamy cztery stopnie wysmażenia, krwisty, półkrwisty, średnio wysmażony i wysmażony. Mój przepis to stek średnio wysmażony.
![]() |
Patelnia
Najtańszy: Fiskars Patelnia Teflonowa Fiskars Essential Silver 24cm |
już od:
100 zł |
ZOBACZ |
![]() |
Szczypce
Najtańszy: Cs Solingen Stalowe Szczypce Kuchenne 30 Cm |
już od:
25 zł |
ZOBACZ |
![]() |
nóż kuchenny
Najtańszy: victorinox Nóż kuchenny Paring Black (6.7403) |
już od:
12.99 zł |
ZOBACZ |
![]() |
deska do krojenia
Najtańszy: Banquet Plastikowa Deska Do Krojenia Culinaria Plastia Colore 12Sy338Cpc |
już od:
7.55 zł |
ZOBACZ |
![]() |
folia aluminiowa
Najtańszy: york Folia aluminiowa COOK 10 m |
już od:
3.61 zł |
ZOBACZ |
Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, a następnie kroimy na plastry o grubości około 2.5 cm. Ważne żeby mięso miało temperaturę pokojową, umyte i osuszone steki solimy narazie tylko z tej strony, na której będzie smażone. Mięso smażymy około 7 minut z każdej strony. Nie należy go ruszać ani tym bardziej nakłuwać widelcem, do obrocenia używamy szczypcy. Gdy mija 7 minut solimy drugą stronę mięsa i obracamy. Postępujemy tak samo jak z pierwszą strona. Usmażone mięso ma chrupką skórkę i dopiero gotowe steki doprawiamy pieprzem. Przed podaniem odstawiamy na chwilę by odpoczeły przykryte folią aluminiową.
Wartość energetyczna porcji to około 112.5 kcal
Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.