Stek wołowy

Stek to kawałek mięsa krojonego w poprze k włókien mięśniowych. Wyróżniamy cztery stopnie wysmażenia, krwisty, półkrwisty, średnio wysmażony i wysmażony. Mój przepis to stek średnio wysmażony.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 30 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 30 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • polędwica wołowa - 4 sztuka
  • sól himalajska różowa - 1 gram
  • Pieprz - 1 gram
  • Masło klarowane - 1 łyżka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 112.5 kcal

Akcesoria

Patelnia Szczypce nóż kuchenny deska do krojenia folia aluminiowa

Do wykonania przepisu potrzebujesz:

Patelnia
Najtańszy: Fiskars Patelnia Teflonowa Fiskars Essential Silver 24cm
już od:
100
ZOBACZ
Szczypce
Najtańszy: Cs Solingen Stalowe Szczypce Kuchenne 30 Cm
już od:
25
ZOBACZ
nóż kuchenny
Najtańszy: victorinox Nóż kuchenny Paring Black (6.7403)
już od:
12.99
ZOBACZ
deska do krojenia
Najtańszy: Banquet Plastikowa Deska Do Krojenia Culinaria Plastia Colore 12Sy338Cpc
już od:
7.55
ZOBACZ
folia aluminiowa
Najtańszy: york Folia aluminiowa COOK 10 m
już od:
3.61
ZOBACZ

Cena razem: 149.15


Przygotowanie

Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, a następnie kroimy na plastry o grubości około 2.5 cm. Ważne żeby mięso miało temperaturę pokojową, umyte i osuszone steki solimy narazie tylko z tej strony, na której będzie smażone. Mięso smażymy około 7 minut z każdej strony. Nie należy go ruszać ani tym bardziej nakłuwać widelcem, do obrocenia używamy szczypcy. Gdy mija 7 minut solimy drugą stronę mięsa i obracamy. Postępujemy tak samo jak z pierwszą strona. Usmażone mięso ma chrupką skórkę i dopiero gotowe steki doprawiamy pieprzem. Przed podaniem odstawiamy na chwilę by odpoczeły przykryte folią aluminiową.

Wartość energetyczna porcji to około 112.5 kcal

Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.