Surówka colesław
Bardzo popularna surówka podawana jako dodatek do obiadu lub dań z grilla.Przygotujemy ją szybko i z łatwo dostępnych składników
Potrzebne składniki
- Kapusta biała - 1 sztuka
- marchew - 1 sztuka
- Cebula - 1 sztuka
- majonez - 24 gram
- śmietana 18% - 24 gram
- cukier puder - 5 gram
- sok z cytryny - 0.005 litr
- sól - 5 gram
- Pieprz - 5 gram

Przygotowanie
- Kapusta biała - 1 sztuka
- marchew - 1 sztuka
- Cebula - 1 sztuka
- majonez - 3 łyżka
- śmietana 18% - 3 łyżka
- cukier puder - 1 łyżeczka
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- Pieprz - 1 łyżeczka
Kapustę myjemy i drobno szatkujemy, poszatkowaną solimy i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie odlewamy wodę.Obraną marchewkę ścieramy na tarce do kapusty, cebulę kroimy w drobną kosteczkę i wszystko razem mieszamy.
W osobnej misce przygotowujemy sos: majonez mieszamy z śmietaną i sokiem z cytryny, dodajemy cukier puder, sól oraz pieprz, wymieszane dodajemy do kapusty.Całość mieszamy razem i odstawiamy na około 2 godziny do lodówki by warzywa zmiękły.

Polub nas
Facebook
Jeśli chcesz być na bieżąco, polub nasz fanpage. Dzięki temu jako pierwszy/(a)
dowiesz się o najlepszych i najnowszych przepisach i najnowszych artykułach.
Polub nas!