Surówka colesław

Bardzo popularna surówka podawana jako dodatek do obiadu lub dań z grilla.Przygotujemy ją szybko i z łatwo dostępnych składników

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 2 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 15 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • Kapusta biała młoda - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • Cebula - 1 sztuka
  • majonez - 3 łyżka
  • śmietana 18% - 3 łyżka
  • cukier puder - 1 łyżeczka
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz - 1 łyżeczka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 338.75 kcal


Przygotowanie

Kapustę myjemy i drobno szatkujemy, poszatkowaną solimy i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie odlewamy wodę.Obraną marchewkę ścieramy na tarce do kapusty, cebulę kroimy w drobną kosteczkę i wszystko razem mieszamy.

W osobnej misce przygotowujemy sos: majonez mieszamy z śmietaną i sokiem z cytryny, dodajemy cukier puder, sól oraz pieprz, wymieszane dodajemy do kapusty.Całość mieszamy razem i odstawiamy na około 2 godziny do lodówki by warzywa zmiękły.

Zdjęcia