gotu-jemy

Surówka colesław

Bardzo popularna surówka podawana jako dodatek do obiadu lub dań z grilla.Przygotujemy ją szybko i z łatwo dostępnych składników



Potrzebne składniki

  • Kapusta biała - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • Cebula - 1 sztuka
  • majonez - 24 gram
  • śmietana 18% - 24 gram
  • cukier puder - 5 gram
  • sok z cytryny - 0.005 litr
  • sól - 5 gram
  • Pieprz - 5 gram
Propozycja podania Surówka colesław

Przygotowanie

  • Kapusta biała - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • Cebula - 1 sztuka
  • majonez - 3 łyżka
  • śmietana 18% - 3 łyżka
  • cukier puder - 1 łyżeczka
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz - 1 łyżeczka

Kapustę myjemy i drobno szatkujemy, poszatkowaną solimy i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie odlewamy wodę.Obraną marchewkę ścieramy na tarce do kapusty, cebulę kroimy w drobną kosteczkę i wszystko razem mieszamy.

W osobnej misce przygotowujemy sos: majonez mieszamy z śmietaną i sokiem z cytryny, dodajemy cukier puder, sól oraz pieprz, wymieszane dodajemy do kapusty.Całość mieszamy razem i odstawiamy na około 2 godziny do lodówki by warzywa zmiękły.