Surówka z kiszonej kapusty
Świeże warzywa i młoda kiszona kapusta w formie surówki doskonale wkomponują się jako dodatek do obiadu.
Potrzebne składniki
- kapusta kiszona - 150 gram
- marchew - 2 sztuka
- pietruszka - 2 sztuka
- seler - 0.5 sztuka
- por - 0.5 sztuka
- oliwa z oliwek - 0.005 litr
- sól - 1 gram
- Pieprz - 1 gram

Przygotowanie
- kapusta kiszona - 150 gram
- marchew - 2 sztuka
- pietruszka - 2 sztuka
- seler - 0.5 sztuka
- por - 0.5 sztuka
- oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
- sól - 1 gram
- Pieprz - 1 gram
Najpierw wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Następnie na tarce trzemy seler, piertruszke i marchew. Por kroimy w bardzo drobne paseczki tak samo kapustę kiszoną.
Wszystkie składniki ze sobą dokładnie mieszamy dodając łyżkę oliwy. Zamiast oliwy może być oczywiście zwykły olej. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem i jeszcze raz mieszamy.
Przed podaniem surówka powinna trochę poleżeć, aby warzywa przeszły sobą.

Polub nas
Facebook
Jeśli chcesz być na bieżąco, polub nasz fanpage. Dzięki temu jako pierwszy/(a)
dowiesz się o najlepszych i najnowszych przepisach i najnowszych artykułach.
Polub nas!