gotu-jemy

Surówka z kiszonej kapusty

Świeże warzywa i młoda kiszona kapusta w formie surówki doskonale wkomponują się jako dodatek do obiadu.



Potrzebne składniki

  • kapusta kiszona - 150 gram
  • marchew - 2 sztuka
  • pietruszka - 2 sztuka
  • seler - 0.5 sztuka
  • por - 0.5 sztuka
  • oliwa z oliwek - 0.005 litr
  • sól - 1 gram
  • Pieprz - 1 gram
Propozycja podania Surówka z kiszonej kapusty

Przygotowanie

  • kapusta kiszona - 150 gram
  • marchew - 2 sztuka
  • pietruszka - 2 sztuka
  • seler - 0.5 sztuka
  • por - 0.5 sztuka
  • oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
  • sól - 1 gram
  • Pieprz - 1 gram

Najpierw wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Następnie na tarce trzemy seler, piertruszke i marchew. Por kroimy w bardzo drobne paseczki tak samo kapustę kiszoną.

Wszystkie składniki ze sobą dokładnie mieszamy dodając łyżkę oliwy. Zamiast oliwy może być oczywiście zwykły olej. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem i jeszcze raz mieszamy.

Przed podaniem surówka powinna trochę poleżeć, aby warzywa przeszły sobą.