gotu-jemy

Tatar wołowy

Tatar to znane w całej Polsce danie z surowej chudej wołowiny, np. z polędwicy. Jedzone z pieczywem i ulubionymi dodatkami, głównie cebulą i ogórkiem kiszonym.



Potrzebne składniki

  • polędwica wołowa - 200 gram
  • Jaja - 1 sztuka
  • musztarda - 5 gram
  • oliwa z oliwek - 0.005 litr
  • Pieprz - 5 gram
  • sól - 5 gram
  • Przyprawa do zup Magi - 5 gram
  • Cebula - 8 gram
  • Ogórek kiszony - 8 gram
Propozycja podania Tatar wołowy

Przygotowanie

  • polędwica wołowa - 200 gram
  • Jaja - 1 sztuka
  • musztarda - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
  • Pieprz - 5 gram
  • sól - 5 gram
  • Przyprawa do zup Magi - 1 łyżeczka
  • Cebula - 1 łyżka
  • Ogórek kiszony - 1 łyżka

Mięso oczyszczamy z błonek i drobno siekamy lub drobno mielimy. Dodajemy do smaku ostrej musztardy, sól, pieprz, przyprawę magii, mieszamy wszystko razem z łyżka oliwy z oliwek. W wersji "dla gości" robię wgłębienie w mięsie i wlewam surowe żółtko, które później każdy sam sobie miesza. W domowe wersji mieszam wszystko razem. Podaje z cebulą pokrojona w kostkę i ogórkiem kiszonym.