Udka po kujawsku, to chrupiące mięso z kurczaka w złocistej panierce z dodatkiem czosnku i aromatycznych ziół prowansalskich. Idealne na obiad.
![]() |
naczynie żaroodporne
Najtańszy: Royalty Line Ceramiczne Naczynie Żaroodporne Do Zapiekania 15,5X19Cm 06006 |
już od:
19.9 zł |
ZOBACZ |
![]() |
folia aluminiowa
Najtańszy: york Folia aluminiowa COOK 10 m |
już od:
3.61 zł |
ZOBACZ |
![]() |
miska
Najtańszy: sagad Miska plastikowa MAŁA MIX KOLORÓW 0,4 l |
już od:
2.99 zł |
ZOBACZ |
Udka z kurczaka dokładnie umyłam, a następnie osuszyłam ręcznikiem papierowym. Następnie natarłam przyprawami solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Doprawione mięso odstawiłam na około 60 minut do lodówki, lub można przygotować je wcześniej i odstawić na całą noc.
Do miseczki przecisnęłam obrane ząbki czosnku, dodałam majonez oraz ketchup i wszystko razem dobrze wymieszałam. Każdy kawałek mięsa obtoczyłam dobrze w przygotowanej marynacie, a następnie w bułce tartej. Gotowe udka przełożyłam do miski żaroodpornej wysmarowanej tłuszczem, przykryłam folią aluminiową i piekłam około 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Około 10 minut przed końcem zdjęłam folię by panierka była chrupiąca.
Wartość energetyczna porcji to około 185.8 kcal
Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.