Udko po kujawsku
Udka po kujawsku, to chrupiące mięso z kurczaka w złocistej panierce z dodatkiem czosnku i aromatycznych ziół prowansalskich. Idealne na obiad.
Potrzebne składniki
- Udko z kurczaka - 5 sztuka
- ząbek czosnku - 3 sztuka
- majonez - 16 gram
- ketchup ostry - 16 gram
- zioła prowansalskie - 10 gram
- sól - 1 gram
- Pieprz - 1 gram
- bułka tarta - 375 gram

Przygotowanie
- Udko z kurczaka - 5 sztuka
- ząbek czosnku - 3 sztuka
- majonez - 2 łyżka
- ketchup ostry - 2 łyżka
- zioła prowansalskie - 2 łyżeczka
- sól - 1 gram
- Pieprz - 1 gram
- bułka tarta - 1.5 szklanka
Udka z kurczaka dokładnie umyłam, a następnie osuszyłam ręcznikiem papierowym. Następnie natarłam przyprawami solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Doprawione mięso odstawiłam na około 60 minut do lodówki, lub można przygotować je wcześniej i odstawić na całą noc.
Do miseczki przecisnęłam obrane ząbki czosnku, dodałam majonez oraz ketchup i wszystko razem dobrze wymieszałam. Każdy kawałek mięsa obtoczyłam dobrze w przygotowanej marynacie, a następnie w bułce tartej. Gotowe udka przełożyłam do miski żaroodpornej wysmarowanej tłuszczem, przykryłam folią aluminiową i piekłam około 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Około 10 minut przed końcem zdjęłam folię by panierka była chrupiąca.
