Udko po kujawsku

Udka po kujawsku, to chrupiące mięso z kurczaka w złocistej panierce z dodatkiem czosnku i aromatycznych ziół prowansalskich. Idealne na obiad.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 5 person
  • Cena: około 20 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 200 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • udka z kurczaka - 5 sztuka
  • ząbek czosnku - 3 sztuka
  • majonez - 2 łyżka
  • ketchup ostry - 2 łyżka
  • zioła prowansalskie - 2 łyżeczka
  • sól - 1 gram
  • Pieprz - 1 gram
  • bułka tarta - 1.5 szklanka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 185.8 kcal

Akcesoria

naczynie żaroodporne folia aluminiowa miska

Do wykonania przepisu potrzebujesz:

naczynie żaroodporne
Najtańszy: Royalty Line Ceramiczne Naczynie Żaroodporne Do Zapiekania 15,5X19Cm 06006
już od:
19.9
ZOBACZ
folia aluminiowa
Najtańszy: york Folia aluminiowa COOK 10 m
już od:
3.61
ZOBACZ
miska
Najtańszy: sagad Miska plastikowa MAŁA MIX KOLORÓW 0,4 l
już od:
2.99
ZOBACZ

Cena razem: 26.5


Przygotowanie

Udka z kurczaka dokładnie umyłam, a następnie osuszyłam ręcznikiem papierowym. Następnie natarłam przyprawami solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Doprawione mięso odstawiłam na około 60 minut do lodówki, lub można przygotować je wcześniej i odstawić na całą noc.

Do miseczki przecisnęłam obrane ząbki czosnku, dodałam majonez oraz ketchup i wszystko razem dobrze wymieszałam. Każdy kawałek mięsa obtoczyłam dobrze w przygotowanej marynacie, a następnie w bułce tartej. Gotowe udka przełożyłam do miski żaroodpornej wysmarowanej tłuszczem, przykryłam folią aluminiową i piekłam około 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Około 10 minut przed końcem zdjęłam folię by panierka była chrupiąca.


Wartość energetyczna porcji to około 185.8 kcal

Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.

Kategorie przepisu
Potrawy z kurczaka