gotu-jemy

Udko po kujawsku

Udka po kujawsku, to chrupiące mięso z kurczaka w złocistej panierce z dodatkiem czosnku i aromatycznych ziół prowansalskich. Idealne na obiad.



Potrzebne składniki

  • Udko z kurczaka - 5 sztuka
  • ząbek czosnku - 3 sztuka
  • majonez - 16 gram
  • ketchup ostry - 16 gram
  • zioła prowansalskie - 10 gram
  • sól - 1 gram
  • Pieprz - 1 gram
  • bułka tarta - 375 gram
Propozycja podania Udko po kujawsku

Przygotowanie

  • Udko z kurczaka - 5 sztuka
  • ząbek czosnku - 3 sztuka
  • majonez - 2 łyżka
  • ketchup ostry - 2 łyżka
  • zioła prowansalskie - 2 łyżeczka
  • sól - 1 gram
  • Pieprz - 1 gram
  • bułka tarta - 1.5 szklanka

Udka z kurczaka dokładnie umyłam, a następnie osuszyłam ręcznikiem papierowym. Następnie natarłam przyprawami solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Doprawione mięso odstawiłam na około 60 minut do lodówki, lub można przygotować je wcześniej i odstawić na całą noc.

Do miseczki przecisnęłam obrane ząbki czosnku, dodałam majonez oraz ketchup i wszystko razem dobrze wymieszałam. Każdy kawałek mięsa obtoczyłam dobrze w przygotowanej marynacie, a następnie w bułce tartej. Gotowe udka przełożyłam do miski żaroodpornej wysmarowanej tłuszczem, przykryłam folią aluminiową i piekłam około 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Około 10 minut przed końcem zdjęłam folię by panierka była chrupiąca.