Uszka z kapustą i grzybami

Tradycyjne uszka z kapustą i grzybami podawane do czerwonego barszczu tradycyjnie na wigilię.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 5 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 50 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • Mąka - 3 szklanka
  • Jaja - 1 sztuka
  • sól - 6 gram
  • woda - 1 szklanka
  • Olej roślinny - 1 łyżka
  • kapusta kiszona - 500 gram
  • Cebula - 2 sztuka
  • suszone grzyby - 1 szklanka
  • Pieprz - 5 gram
  • liść laurowy - 1 gram
  • ziele angielskie - 1 gram
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 73 kcal


Składniki

Ciasto

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól,olej i gorącą wodę, na koniec wbijamy jajko. Z podanych składników zagniatamy elastyczne miękkie ciasto. Odstawiamy je na około półgodziny by odpoczęło.

Po tym czasie wałkujemy cienko i wycinamy koła szklanką, na każde kółko układamy farsz, sklejamy jak pieroga, następnie łączymy dwa końce tworząc uszko :)

Składniki

Farsz

Grzyby moczymy przez noc w wodzie. Rano gotujemy je do miękkości przez około 60 minut.

Kapustę gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebulę kroimy i podsmażamy, dodajemy do kapusty.

Zimną kapustę i grzyby blendujemy razem i doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, farsz musi być pikantny żeby uszy miały wyraźny smak w barszczu.

Zdjęcia