Tradycyjne uszka z kapustą i grzybami podawane do czerwonego barszczu tradycyjnie na wigilię.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól,olej i gorącą wodę, na koniec wbijamy jajko. Z podanych składników zagniatamy elastyczne miękkie ciasto. Odstawiamy je na około półgodziny by odpoczęło.
Po tym czasie wałkujemy cienko i wycinamy koła szklanką, na każde kółko układamy farsz, sklejamy jak pieroga, następnie łączymy dwa końce tworząc uszko :)
Grzyby moczymy przez noc w wodzie. Rano gotujemy je do miękkości przez około 60 minut.
Kapustę gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebulę kroimy i podsmażamy, dodajemy do kapusty.
Zimną kapustę i grzyby blendujemy razem i doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, farsz musi być pikantny żeby uszy miały wyraźny smak w barszczu.