Zapiekane pomidory z nadzieniem

  • Autor: dawidp
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 23 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 45 min
  • Trudność:
autor: dawidp

Składniki

  • pomidor - 4 sztuka
  • Olej roślinny - 2 łyżka
  • Cebula - 0.5 sztuka
  • Papryka czerwona - 0.5 sztuka
  • Jaja - 3 sztuka
  • sól - 1 gram
  • Pieprz - 1 gram
  • boczek surowy - 200 gram
  • ser żółty - 100 gram
Wartość energetyczna porcji:

ok 235 kcal

Akcesoria

tarka piekarnik naczynie żaroodporne nóż kuchenny patelnia
Składniki

Przygotowanie

Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W tym czasie kroimy bardzo drobno paprykę, cebulę i boczek.

Gdy już wszystko mamy pokrojone to zabieramy się do smażenia boczku. Na koniec smażenia dodajemy cebulę oraz paprykę. Trzymamy to na ogniu tak długo aż cebula będzie złota, a papryka miękka.

Pomidory szybko parzymy - ale nie ściągamy skórki. Jak ostygną to z pomidorów odcinamy czubki - można zostawić je do dekoracji - i wydrążamy środek. Ja najpierw nacinałem sobie środek nożem, a następnie łyżeczką wszystko wyciągałem z środka. Następnie osuszamy środek papierowym ręcznikiem, bo jak jest za dużo tego soku, to dłużej się piecze i rozwala.

Do miski wbijamy 3 jajka i mieszamy je z usmażonym farszem. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem - nie ma co tej soli i pieprzu żałować, bo pomidor mocno zatuszuje ten smak.

Składniki

Składanie i pieczenie

Na tarce trzemy żółty ser i częścią tego sera układamy spód pomidora. Następnie wlewamy farsz z jajkiem - tak aby zostawić z pół centymetra (nawet trochę mniej) wolnej przestrzeni do której później będziemy wrzucać ser.

Tak przygotowane pomidory układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika na około 30 minut.

Po jakiś 20 minutach jajko w farszu powinno się ściąć. Wtedy dorzucamy do pomidorów - na tą wolną przestrzeń - starty żółty ser (i możemy przykryć pomidorki ich czubkami). Wyciągamy gdy rozpuści się ser.

Polecam podawać po 5/10 minutach od wyciągnięcia, bo są strasznie gorące :)

Wartość energetyczna porcji to około 235 kcal

Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.