Świeże pomidory nadziewane boczkiem, papryką, serem i jajkiem, które po krótkim pieczeniu idealnie nadają się na wyjątkowe śniadanie lub lunch.
![]() |
tarka
Najtańszy: TARMEX tarka do jarzyn płaska 2-funkcyjna 02040157 |
już od:
5.3 zł |
ZOBACZ |
![]() |
piekarnik
Najtańszy: AMICA IN AMMB44E1GCM - Piekarnik kompaktowy z funkcją mikrofali |
już od:
1675 zł |
ZOBACZ |
![]() |
naczynie żaroodporne
Najtańszy: Royalty Line Ceramiczne Naczynie Żaroodporne Do Zapiekania 15,5X19Cm 06006 |
już od:
19.9 zł |
ZOBACZ |
![]() |
nóż kuchenny
Najtańszy: victorinox Nóż kuchenny Paring Black (6.7403) |
już od:
12.99 zł |
ZOBACZ |
![]() |
patelnia
Najtańszy: BergHOFF Patelnia 20cm Eclipse (Czerwona) 3700119 |
już od:
31.5 zł |
ZOBACZ |
Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W tym czasie kroimy bardzo drobno paprykę, cebulę i boczek.
Gdy już wszystko mamy pokrojone to zabieramy się do smażenia boczku. Na koniec smażenia dodajemy cebulę oraz paprykę. Trzymamy to na ogniu tak długo aż cebula będzie złota, a papryka miękka.
Pomidory szybko parzymy - ale nie ściągamy skórki. Jak ostygną to z pomidorów odcinamy czubki - można zostawić je do dekoracji - i wydrążamy środek. Ja najpierw nacinałem sobie środek nożem, a następnie łyżeczką wszystko wyciągałem z środka. Następnie osuszamy środek papierowym ręcznikiem, bo jak jest za dużo tego soku, to dłużej się piecze i rozwala.
Do miski wbijamy 3 jajka i mieszamy je z usmażonym farszem. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem - nie ma co tej soli i pieprzu żałować, bo pomidor mocno zatuszuje ten smak.
Na tarce trzemy żółty ser i częścią tego sera układamy spód pomidora. Następnie wlewamy farsz z jajkiem - tak aby zostawić z pół centymetra (nawet trochę mniej) wolnej przestrzeni do której później będziemy wrzucać ser.
Tak przygotowane pomidory układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika na około 30 minut.
Po jakiś 20 minutach jajko w farszu powinno się ściąć. Wtedy dorzucamy do pomidorów - na tą wolną przestrzeń - starty żółty ser (i możemy przykryć pomidorki ich czubkami). Wyciągamy gdy rozpuści się ser.
Polecam podawać po 5/10 minutach od wyciągnięcia, bo są strasznie gorące :)
Wartość energetyczna porcji to około 235 kcal
Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.