Zrazy, rolady

Jest to chyba mój ulubiony obiad, szybko z warzywami, ale najlepszy jest sos. Musicie przekonać się sami i przygotować.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 6 person
  • Cena: około 15 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 95 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • Cebula - 3 sztuka
  • Wieprzowina - 1 kilogram
  • Papryka czerwona - 1 sztuka
  • Ogórek kiszony - 2 gram
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 40.666666666667 kcal


Składniki

Przygotowanie

Zrazy, to popularna potrawa kuchni staropolskiej. Często podawane z kluskami śląskimi i kapustą i z róznorodnym nadzieniem. U mnie w domu zawyczaj przygotowywane byly z wołowiny lub wieprzowiny, u siebie kiedyś spróbowałam zrobić z dziczyzny i równiez były pyszne.

Standardowo przygotwuje je z łopatki wieprzowej,bądz karkówki ale moim zdaniem kazde mieso,które mozna rozbić na kotlet się nada.

Tak więc pokrojone kawałki mięsa rozbijamy na kotlety doprawiamy sola, pieprzem i papryką, miłośnicy musztardy mogą je posmarować niewielką ilością. Tak przygotowane mieso odstawiamy do lodówki by przeszło przyprawami.

Składniki

Przygotowanie

W czasie, gdy mięso nabiera aromatu przygotowujemy dodatki. Nadzienie moze być naprawde róznorodne m.in. papryka, surowa lub konserwowa, cebula, ogórek kiszony, kawałek boczku, suszony grzybek. U mnie dziś była wersja z papryką konserwową,ogórkiem kiszonym i cebulą. Pokrojone w paski dodatki układamy na kazdym kawałku mięsa, następnie zwijamy w roladę i zabezpieczamy, mozna owinąć nitką bądz przekłuć wykałaczkami, wazne by nadzienie nie uciekło :)

Tak przygotowane mięso wystarczy tylko usmazyc na zloty kolor, podalać wodą lub bulionem i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Sos powstały podczas tego procesu jest naprawdę obłedny.

Zycze smacznego :)