Zrazy, rolady
Jest to chyba mój ulubiony obiad, szybko z warzywami, ale najlepszy jest sos. Musicie przekonać się sami i przygotować.
Potrzebne składniki
- Cebula - 3 sztuka
- Wieprzowina - 1000 gram
- Papryka czerwona - 1 sztuka
- Ogórek kiszony - 2 gram

Przygotowanie
- Cebula - 1 sztuka
- Wieprzowina - 1 kilogram
Zrazy, to popularna potrawa kuchni staropolskiej. Często podawane z kluskami śląskimi i kapustą i z róznorodnym nadzieniem. U mnie w domu zawyczaj przygotowywane byly z wołowiny lub wieprzowiny, u siebie kiedyś spróbowałam zrobić z dziczyzny i równiez były pyszne.
Standardowo przygotwuje je z łopatki wieprzowej,bądz karkówki ale moim zdaniem kazde mieso,które mozna rozbić na kotlet się nada.
Tak więc pokrojone kawałki mięsa rozbijamy na kotlety doprawiamy sola, pieprzem i papryką, miłośnicy musztardy mogą je posmarować niewielką ilością. Tak przygotowane mieso odstawiamy do lodówki by przeszło przyprawami.
Przygotowanie
- Papryka czerwona - 1 sztuka
- Ogórek kiszony - 2 gram
- Cebula - 2 sztuka
W czasie, gdy mięso nabiera aromatu przygotowujemy dodatki. Nadzienie moze być naprawde róznorodne m.in. papryka, surowa lub konserwowa, cebula, ogórek kiszony, kawałek boczku, suszony grzybek. U mnie dziś była wersja z papryką konserwową,ogórkiem kiszonym i cebulą. Pokrojone w paski dodatki układamy na kazdym kawałku mięsa, następnie zwijamy w roladę i zabezpieczamy, mozna owinąć nitką bądz przekłuć wykałaczkami, wazne by nadzienie nie uciekło :)
Tak przygotowane mięso wystarczy tylko usmazyc na zloty kolor, podalać wodą lub bulionem i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Sos powstały podczas tego procesu jest naprawdę obłedny.
Zycze smacznego :)
