Biała kiełbasa

Biała kiełbasa idealna na święta Wielkanocne, można ją obsuszyć lub jeść świeżo zrobioną jest przepyszna. Nie ma nic lepszego od własnej domowej kiełbasy.

  • Autor: aleksandra
  • Liczba porcji: 12 person
  • Cena: około 25 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 120 min
  • Trudność:
autor: aleksandra

Składniki

  • boczek surowy - 1 kilogram
  • szynka wieprzowa - 1 kilogram
  • łopatka wieprzowa - 1 kilogram
  • czosnek - 50 gram
  • sól - 6 łyżeczka
  • Pieprz - 4 łyżeczka
  • Majeranek - 6 łyżka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 351.33333333333 kcal

Akcesoria

maszynka do mięsa

Do wykonania przepisu potrzebujesz:

maszynka do mięsa
Najtańszy: Lamart Maszynka Do Mięsa 8 Aero (Lt7041 )
już od:
74
ZOBACZ

Cena razem: 74


przygotowanie

Mamy tu porcje na 3 kg kiełbasy. Mięso mielimy i dokładnie mieszamy ze sobą..

W miseczce wody moczymy jelita. Do mięsa musimy dodać, sól, pieprz i majeranek, a na sam koniec czosnek.

Podczas doprawiania musimy próbować mięso, aby nie przesadzić z przyprawami.

Jeśli jest w domu ręczna maszynka, to nakładamy na nią jelita i zmielimy na nowo mięso prosto do flaka.

Gotową kiełbasę możemy od razu gotować, zamrozić lub obsuszyć.

Wartość energetyczna porcji to około 351.33333333333 kcal

Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.