Calzone

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 20 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 60 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • drożdże - 15 gram
  • Mąka - 3 łyżka
  • mleko - 1 szklanka
  • Cukier biały - 1 łyżeczka
  • Mąka - 420 gram
  • sól - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżka
  • Jaja - 1 sztuka
  • woda - 1 łyżka
Wartość energetyczna porcji:

ok 71.75 kcal

Składniki

Rozczyn


Rozdrabniamy drożdże, dodajemy podgrzane letnie mleko, łyżeczkę cukru i 3 łyżki mąki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rozczyn musi zwielokrotnić swoją objętość. Zwykle trwa to około 10-15 minut. Jesli rozczyn nie wyrośnie musimy zrobić go na nowo.

Składniki

Ciasto


Mąkę przesiewamy ( najlepiej użyć mąki do chleba), dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn oraz oliwę z oliwek. Ja zazwyczaj daję smakową oliwę wtedy ciasto ma wyrazisty smak.

Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Gotowe przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie, podwoi swoją dotychczasową objętość.

W miedzy czasie można przygotować nadzienie, jest ono dowolne co kto lubi wkłada do swojego pieroga. U mnie to podsmażona pierś z kurczaka pokrojona w kostkę doprawiona przyprawą do gyrosa, z pieczarkami i serem, w sosie czosnkowym, lub z ketchupem.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części lub gdy chcemy małe pierogi to 6 lub 8.

Każdy kawałek wałkujemy na grubość około 3 mm. i średnice 20 cm. Na jedną połowę układamy farsz pozostawiając około 1 cm odstępu od rantu by móc złożyć pizze.

Składniki

Pieczenie

Złożone ciasto smarujemy jajkiem rozbełtanym z wodą. Możemy posypać np oregano lub sezamem. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25 minut.

Muszą być zarumienione.