gotu-jemy

Kotlet siekany

Kolejna odsłona piersi z kurczaka inaczej. Pokrojony w kostkę z serem,papryką i pieczarkami stanowi urozmaicenie zwykłego "kotleta"



Potrzebne składniki

  • Pierś z kurczaka - 2 sztuka
  • Papryka czerwona - 1 sztuka
  • pieczarki - 10 sztuka
  • Natka pietruszki - 16 gram
  • majonez - 8 gram
  • Jaja - 2 sztuka
  • ser żółty - 100 gram
  • Mąka - Kartoflanka - 24 gram
  • Cebula - 1 sztuka
Propozycja podania Kotlet siekany

Przygotowanie

  • Pierś z kurczaka - 2 sztuka
  • Papryka czerwona - 1 sztuka
  • pieczarki - 10 sztuka
  • Natka pietruszki - 2 łyżka
  • majonez - 1 łyżka
  • Jaja - 2 sztuka
  • ser żółty - 100 gram
  • Mąka - Kartoflanka - 3 łyżka
  • Cebula - 1 sztuka
  1. Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i koimy w drobną kosteczkę.
  2. Pieczarki kroimy,podsmażamy z cebulą.
  3. Umytą paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego, następnie kroimy w kostkę.
  4. Ser ścieramy a tarce o grubych oczkach.
  5. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy do tego majonez, jajka i mąkę ziemniaczaną. Cała masę doprawiamy solą,pieprzem, papryką słodką i ostrą, możemy dodać również bazylię i oregano.
  6. Z podanych składników powstaje gęsta masa,ręce moczymy w letniej wodzie i formujemy kotleciki.
  7. Na patelni rozgrzewamy olej i kotleciki smażymy na niewielkim ogniu do momentu zarumienienia.