Pulpety w sosie pomidorowym

Zdrowsza alternatywa zwyczajnych smażonych mielonych, lekkostrawne bo gotowane pulpety w pomidorowym sosie.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 5 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 40 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • mięso mielone - 500 gram
  • Cebula - 1 sztuka
  • bułka czerstwa - 1 szklanka
  • marchew - 1 sztuka
  • Mąka - Kartoflanka - 1 łyżeczka
  • Mąka - 2 łyżka
  • sól - 5 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • papryka słodka - 5 gram
  • przecier pomidorowy - 2 łyżka
  • Jaja - 1 sztuka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 444 kcal


Przygotowanie

Mięso przekładamy do miski. Bułkę namaczamy w wodzie, miękką dokładamy do mięsa. Cebule siakamy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto, następnie dodajemy do mięsa.

Całość doprawiamy solą, pieperzem i słodką papryką na koniec dodajemy jajko.

W garnku gotujemy wodę z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, można również dodać kostkę rosołową, wody ma być tylko tyle żeby przykryła pulpety.W tym czasie wilgotnymi rękami formujemy kulki z mięsa, które obtaczamy w mące ziemniaczanej, następnie wrzucamy do wrzącej wody razem z pokrojoną w półplasterki marchewką. Pulpety gotujemy na małym ogniu do czasu aż marchewka będzie miękka. Po tymczasie wyciągamy je z wody, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku, sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Do gęstego sosu ponownie wrzucamy pulpety.

Podajemy z puree ziemniaczanym.

Kategorie przepisu
Potrawy z mięsa Obiad