Zdrowsza alternatywa zwyczajnych smażonych mielonych, lekkostrawne bo gotowane pulpety w pomidorowym sosie.
Mięso przekładamy do miski. Bułkę namaczamy w wodzie, miękką dokładamy do mięsa. Cebule siakamy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto, następnie dodajemy do mięsa.
Całość doprawiamy solą, pieperzem i słodką papryką na koniec dodajemy jajko.
W garnku gotujemy wodę z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, można również dodać kostkę rosołową, wody ma być tylko tyle żeby przykryła pulpety.W tym czasie wilgotnymi rękami formujemy kulki z mięsa, które obtaczamy w mące ziemniaczanej, następnie wrzucamy do wrzącej wody razem z pokrojoną w półplasterki marchewką. Pulpety gotujemy na małym ogniu do czasu aż marchewka będzie miękka. Po tymczasie wyciągamy je z wody, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku, sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Do gęstego sosu ponownie wrzucamy pulpety.
Podajemy z puree ziemniaczanym.