gotu-jemy

Sałatka kebabowa

Sałatka kebabowa jest to szybka sałatka z kurczakiem i warzywami, która idealnie sprawdzi się na kolację lub do lunchboxu.



Potrzebne składniki

  • Pierś z kurczaka - 2 sztuka
  • przyprawa kebab-gyros - 16 gram
  • sałata lodowa - 300 gram
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • Papryka czerwona - 1 sztuka
  • Ogórek zielony - 1 sztuka
  • kukurydza konserwowa - 125 gram
  • Pomidory - 2 sztuka
  • majonez - 24 gram
  • ząbek czosnku - 3 sztuka
  • Jogurt naturalny - 24 gram
  • zioła prowansalskie - 5 gram
Propozycja podania Sałatka kebabowa

Przygotowanie

  • Pierś z kurczaka - 2 sztuka
  • przyprawa kebab-gyros - 2 łyżka
  • sałata lodowa - 300 gram
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • Papryka czerwona - 1 sztuka
  • Ogórek zielony - 1 sztuka
  • kukurydza konserwowa - 0.5 szklanka
  • Pomidory - 2 sztuka
  1. Filety z piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę.
  2. Mięso doprawiamy przyprawą gyros z olejem i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
  3. Podsmażamy na oleju na złoty kolor, na koniec przykrywamy i dusimy kilka minut by zmiękło.
  4. Do dużej miski wrzucamy porwane w drobne kawałki liście sałaty lodowej.
  5. Paprykę czerwoną oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę.
  6. Pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.
  7. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  8. Ogórka obieramy i kroimy w półplasterki.
  9. Wszystkie warzywa mieszamy razem w misce dodając przestudzonego kurczaka.

Sos czosnkowy

  • majonez - 3 łyżka
  • ząbek czosnku - 3 sztuka
  • Jogurt naturalny - 3 łyżka
  • zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  1. Czosnek obieramy i przeciskamy do miseczki przez praskę.
  2. Dodajemy jogurt naturalny i majonez.
  3. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i pieprzem.
  4. Gotowy sos czosnkowy możemy wymieszać w misce z sałatką lub polewać nim każdą porcję na talerzu.