Sałatka kebabowa
Sałatka kebabowa jest to szybka sałatka z kurczakiem i warzywami, która idealnie sprawdzi się na kolację lub do lunchboxu.
Potrzebne składniki
- Pierś z kurczaka - 2 sztuka
- przyprawa kebab-gyros - 16 gram
- sałata lodowa - 300 gram
- cebula czerwona - 1 sztuka
- Papryka czerwona - 1 sztuka
- Ogórek zielony - 1 sztuka
- kukurydza konserwowa - 125 gram
- Pomidory - 2 sztuka
- majonez - 24 gram
- ząbek czosnku - 3 sztuka
- Jogurt naturalny - 24 gram
- zioła prowansalskie - 5 gram

Przygotowanie
- Pierś z kurczaka - 2 sztuka
- przyprawa kebab-gyros - 2 łyżka
- sałata lodowa - 300 gram
- cebula czerwona - 1 sztuka
- Papryka czerwona - 1 sztuka
- Ogórek zielony - 1 sztuka
- kukurydza konserwowa - 0.5 szklanka
- Pomidory - 2 sztuka
- Filety z piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę.
- Mięso doprawiamy przyprawą gyros z olejem i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
- Podsmażamy na oleju na złoty kolor, na koniec przykrywamy i dusimy kilka minut by zmiękło.
- Do dużej miski wrzucamy porwane w drobne kawałki liście sałaty lodowej.
- Paprykę czerwoną oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę.
- Pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Ogórka obieramy i kroimy w półplasterki.
- Wszystkie warzywa mieszamy razem w misce dodając przestudzonego kurczaka.
Sos czosnkowy
- majonez - 3 łyżka
- ząbek czosnku - 3 sztuka
- Jogurt naturalny - 3 łyżka
- zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- Czosnek obieramy i przeciskamy do miseczki przez praskę.
- Dodajemy jogurt naturalny i majonez.
- Doprawiamy ziołami prowansalskimi i pieprzem.
- Gotowy sos czosnkowy możemy wymieszać w misce z sałatką lub polewać nim każdą porcję na talerzu.

Polub nas
Facebook
Jeśli chcesz być na bieżąco, polub nasz fanpage. Dzięki temu jako pierwszy/(a)
dowiesz się o najlepszych i najnowszych przepisach i najnowszych artykułach.
Polub nas!