Tortilla

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 1 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 45 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • mąka pszenna typ 550 - 165 gram
  • mąka krupczatka - 165 gram
  • woda - 180 mililitr
  • oliwa z oliwek - 3 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
Wartość energetyczna porcji:

ok 212 kcal

Przygotowanie

Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, oliwę z oliwek na koniec wlewamy wrzącą wodę. Składniki mieszamy w misce, następnie wysypujemy na stolnicę i zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny by ciasto ostygło.

Tortille wałkujemy na grubość kilku milimetrów i smażymy na suchej patelni takiej np. do naleśników. Podczas smażenia tworzą się charakterystyczne złote bańki.

Gotowe tortille zawijamy z ulubionym farszem, sosem i surówkami, tak przygotowane idealnie nadają się na kolacje,przekąskę czy drugie śniadanie.