Gdy masz w domu dużo drożdży i chwilę wolnego czasu - spróbuj zrobić własne bułeczki. Są pyszne, delikatne i chrupiące - czyli takie jakie powinny być bułki
miska
Najtańszy: sagad Miska plastikowa MAŁA MIX KOLORÓW 0,4 l |
już od:
2.99 zł |
ZOBACZ | |
piekarnik
Najtańszy: AMICA IN AMMB44E1GCM - Piekarnik kompaktowy z funkcją mikrofali |
już od:
1675 zł |
ZOBACZ | |
szklanka
Najtańszy: Glasmark Rozszerzana szklanka niska do whisky 230 ml 68-0036-0230-0000-00 |
już od:
2.99 zł |
ZOBACZ | |
ubijaczka
Najtańszy: Fackelmann ubijaczka trzepaczka kulkowa 40458 |
już od:
16 zł |
ZOBACZ |
Jeśli nie masz świeżych drożdży możesz użyć drożdzy instant. Przelicznik to 2g świeżych drożdży to 1g drożdży instant.
Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i 3-4 łyżkami mąki pszennej. Przykryć i zostawić na około 20 minut. Jeśli korzystasz z suchych drożdży wtedy zaczynu nie robisz, tylko wszystkie składniki od razu ze sobą mieszasz.
Uwaga! Woda musi mieć mniej niż 40 °C inaczej drożdże nie będą odpowiednio pracować.
Do miski wsypać wszystkie składniki (oprócz jajka) i dokładnie to wyrobić. Ciasto powinno być takie jak na chleb - czyli jednolite, elastyczne i lekko lepiące się. Po wyrobieniu ciasta należy przełożyć je do wysmarowanej olejem miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia ciasta. Jest to około 1h 20m.
Po wyrośnięciu należy ugnieść jeszcze raz ciasto i uformować z tego 12 bułeczek.
Po uformowaniu bułeczki należy ułożyć na wysmarowanej olejem blasze lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik na 190°C
Wyrośnięte bułki rozciąć wzdłuż i wysmarować jajkiem. Takie bułki piec przez około 20 minut aż do zarumienienia.
Wartość energetyczna porcji to około 223.5 kcal
Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.