Bułki własnego wypieku

  • Autor: dawidp
  • Liczba porcji: 10 person
  • Cena: około 10 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 144 min
  • Trudność:
autor: dawidp

Składniki

  • mąka pszenna chlebowa Typ 750 - 3 szklanka
  • mąka żytnia Typ 720 - 1 szklanka
  • Kostka drożdży - 40 gram
  • ciepła woda - 2 szklanka
  • Cukier biały - 1 łyżeczka
  • sól - 3 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 4 łyżeczka
  • Jaja - 1 sztuka
Wartość energetyczna porcji:

ok 223.5 kcal

Akcesoria

miska piekarnik szklanka ubijaczka

Przygotowanie

Jeśli nie masz świeżych drożdży możesz użyć drożdzy instant. Przelicznik to 2g świeżych drożdży to 1g drożdży instant.


Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i 3-4 łyżkami mąki pszennej. Przykryć i zostawić na około 20 minut. Jeśli korzystasz z suchych drożdży wtedy zaczynu nie robisz, tylko wszystkie składniki od razu ze sobą mieszasz.

Uwaga! Woda musi mieć mniej niż 40 °C inaczej drożdże nie będą odpowiednio pracować.

Do miski wsypać wszystkie składniki (oprócz jajka) i dokładnie to wyrobić. Ciasto powinno być takie jak na chleb - czyli jednolite, elastyczne i lekko lepiące się. Po wyrobieniu ciasta należy przełożyć je do wysmarowanej olejem miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia ciasta. Jest to około 1h 20m.

Po wyrośnięciu należy ugnieść jeszcze raz ciasto i uformować z tego 12 bułeczek.

Po uformowaniu bułeczki należy ułożyć na wysmarowanej olejem blasze lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik na 190°C

Wyrośnięte bułki rozciąć wzdłuż i wysmarować jajkiem. Takie bułki piec przez około 20 minut aż do zarumienienia.

Wartość energetyczna porcji to około 223.5 kcal

Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.